Tweeter Hoparlör Ne İşe Yarar?

03-08-2022 16:34
Tweeter Hoparlör Ne İşe Yarar?

Yolculuk yaparken aracınızın ses sistemi seyahatinizin kalitesini önemli ölçüde etkiler. İş çıkışı trafiğe takıldığınızda, sevdiklerinizle uzun yolculuğa çıktığınızda ve birçok yolculukta ses sisteminden gelen ses hayat kurtarır. Ses sistemini iyileştirmek ve daha kaliteli ses alabilmek için bileşenleri iyi bilmeniz gerekiyor. Kapılarda yer alan tweeter hoparlör çeşidi ses sistemlerinin en önemli parçalarından bir tanesidir. Tweeter hoparlör ne işe yarar, nasıl bağlanır ve nereye monte edilir, sorularına yanıt arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Oto Tweeter Nedir?

 

Müzik listenizi dinleyerek yolculuk yapmak oldukça eğlencelidir. Müziği tüm detaylarıyla dinlemek için ses bileşenlerine dikkat etmeniz gerekir. Tweeter’lar kapsamlı hoparlör sisteminin temel parçasıdır.

 

Tweeter’lar yüksek kaliteli ses üretmek için woofer’lar gibi diğer hoparlör türleri ile kullanılmaktadır. Özellikle iki yollu ve üç yollu hoparlör çeşitlerinde woofer ve tweeter’ların bir arada kullanıldığını görebiliriz.

 

Tweeter'lar, müziklerdeki tiz sesleri yeniden üretmek için kullanılan "üst" ses aralığını yayan diğer hoparlörlere göre daha küçük hoparlörlerdir.

 

Tweeter'lar, yaklaşık 3 kHz ila 20 kHz arasında ses frekansları üretmekle sınırlıdır. Midrange ve subwoofer hoparlörlerle birlikte kaliteli ve kesintisiz ses deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

 Dome Tweeter Nedir?

Bas ve orta sesleri üretmeyen sadece tiz ve yüksek perdeli seslerin çıkmasını sağlayan Tweeter’lar kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Normal tweeter ve dome tweeter olarak iki çeşidi incelediğimizde;

 

Dome tweeter modelleri, ipek diyaframlı tweeter olarak bilinmektir. Normal tweeter modellerine göre daha güçlü ve berrak bir ses sunmaktadır. Ses sisteminizi iyileştirmek istediğiniz dome tweeter modellerini tercih ederek güçlü performans alabilirsiniz.

 

Yeni nesil koni yapısı ile araç akustiği ve ses yalıtımı konusunda normal tweeter modellerine göre daha etkilidir. Normal tweeter modelleri ve dome tweeter hoparlör modelleri aracınızın ses performansını iyileştirse de dome modelleri tiz seslerin araç içinde daha net ve güçlü duyulmasını sağlar.

Tweeter Hoparlör Nasıl Bağlanır

Tweeter hoparlörler, birkaç parçanın montajı sayesinde çalışırlar. Teknik olarak aracınızda tweeter olmadan müzik dinleyebilirsiniz. Fakat tweeter hoparlörler olmadan dinlediğiniz müzikten, podcast’lerden ya da radyodan aynı keyfi alamazsınız.

 

Müzik seslerinin, frekansların, tonların farklı düzeylerden oluşmaktadır. İnce seslerin çıkmasını sağlayan tweeter hoparlörler eksiksiz ses deneyimi sunmaktadır. Peki, tweeter hoparlör nasıl bağlanır?

 

Oto teyp ya da radyodan gelen enerji ve ses frekansları amplifikatörden geçerek woofer hoparlör ve tweeter hoparlörlere yayılır. Hoparlör sisteminizin amplifikatörü bir ses sinyali üretilir. Sinyal daha sonra hem pozitif hem de negatif kablo bağlantıları kullanılarak bir tweeter hoparlöre beslenir.

Tweeter hoparlörler amplifikatöre bağlanarak patlaması önlenir. Bu sayede teyp üzerinden çıkan sesler araç içinde net olarak duyulabilir.

 

Kaynak: https://www.digicomshop.com/tweeter-hoparlor
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.