Oto Amplifikatör Ne İşe Yarar?

27-09-2022 17:37
Oto Amplifikatör Ne İşe Yarar?
Araçlarda müzik dinlemek oldukça keyiflidir. Müzik sisteminin yüksek kalitesi yolculuk boyunca müziği en iyi şekilde dinlemenizi sağlar. Ses sistemlerinde kullanılan amfiler araçlarda da kullanılmaktadır. Bu sayede alınan elektrik sinyali hoparlörlerde yayılarak sesin araç içinde daha kaliteli duyulmasını sağlamaktadır. Bu sayede sürüş esnasında radyodan veya müzik çalardan duyulan sesin seviyesi ve kalitesi daha yüksek olur. Amplifikatörler, ses stüdyolarında, konser veren grupların ekipmanlarında, elektro gitar gibi amfiye bağlanan cihazlarda yaygın olarak kullanılır. Araç içerisindeki ses sistemlerinin ve ses ekipmanlarının gelişmesiyle araçlarla uyumlu oto amplifikatör modelleri de üretilmektedir. Aracınızda müzik dinlerken tıpkı konserdeymiş hissi yaşatacak oto amplifikatör nedir, özellikleri ve çeşitleri nelerdir, yakından inceleyelim.

Amplifikatör Nedir?

Amplifikatör, genellikle amfi olarak bilinir ve müziğin olduğu neredeyse her alanda kullanılmaktadır. Amplifikatör nedir, sorusunun cevabı aslında elektronik sinyalleri arttırmayı sağlayan elektronik cihazdır. Dilimizdeki karşılığı da yükselteçtir. Oto amplifikatörler ise araçlarda bağlı olan ses kalitesini ve gücünü arttırmayı sağlamaktadır. Aracınızla uzun zaman geçiyorsanız sürüş deneyiminizi arttırmak için oto amplifikatör kullanabilirsiniz. 

Oto amplifikatör ara içerisindeki hoparlörlere giden ses sinyallerini arttırarak daha fazla güç, ses seviyesi ve netliği sağlamaktadır. Güçlü bas için, subwoofer'lar çok fazla güce ihtiyaç duyarlar ve bu gücü tek başına bir araba sisteminden elde etmek oldukça zordur. Ses sistemlerindeki enerjiyi yükselterek araç içinde müzik sesinin daha kalitesini sağlamak için oto amplifikatör kullanılmaktadır. 

Ses stüdyolarında hoparlör, enstrümanlar, mikrofonlar amfiye bağlanarak sesin daha yüksek ve kaliteli çıkması sağlanır. Araçlar içinde durum aynıdır diyebiliriz. Aküden alınan güç kimi zaman müzik teyp veya müzik çaların sesini hoparlör sistemine tam anlamıyla iletemez. Bu nedenle araçlar içinde oto amplifikatör kullanılır. Oto amplifikatörlerin özelliklerini detaylı olarak yakından inceleyelim.

Amplifikatörlerin Özellikleri Nelerdir?

Amplifikatörler ses sistemlerindeki sinyallerin işlenmesinde kullanılır ve sinyalin seviyesini değiştirmeden arttırır. Oto amplifikatörlerin özellikleri şu şekildedir;

Bir amplifikatörün çıkış gücü, sinyali bozmadan veya ekipmana zarar vermeden hoparlörlere sağlayabileceği elektrik gücünü gösterir. Bu sayede araç içerisindeki hoparlörlerin daha uzun çalışabilmesini sağlamaktadır.

Çarpıtma özelliği, giriş sinyaline göre bir amplifikatörün çıkışında görünen istenmeyen sinyallerin seviyesini ölçerek giriş sinyalini düzenler. Bu sayede parazit oluşmasını engeller ve sesin kalitesini arttırır.

Frekans yanıtı sayesinde, amplifikatörün çalıştığı frekans kümesi için giriş ve çıkış sinyali seviyeleri arasındaki ilişkiyi öğreniriz. Duyabileceğimiz spektrum aralığını belirleyebiliriz. 

Amplifikatörler sinyallerden alınan seste gürültüyü azaltırlar. Amplifikatör tarafından verilen gürültü miktarı çok düşük olduğunda ses kalitesi artacaktır. 

Ses sisteminiz farklı ekipmanlardan oluşabiliyorsa tiz ve bas seslerin doğru oranda yayılmasını sağlamaktadır. Birden fazla ses kanalının çalışmasını sağlayan amplifikatörler, tüm seslerin kaliteli olarak doğru hoparlör veya bastan gelmesine yardımcı olur.

Amplifikatör Çeşitleri Nelerdir?

Araçlar için üretilen oto amplifikatör çeşitleri, her tür ses seviyesi için temiz ve net ses çıkışını sağlayan araçlardır. Peki, amplifikatör çeşitleri nelerdir? Yaygın olarak kullanılan 3 tip oto amplifikatör çeşidi bulunmaktadır. Bunlar mono, iki kanallı ve çok kanallı oto amplifikatörleri olarak sınıflanmaktadır. 

Mono amplifikatör, düşük frekansları çoğaltmak için kullanılmaktadır. Yerleşik bas güçlendirme ve düşük geçişli filtreler bulunmaktadır. Daha az akım çekerler ve oldukça verimlidirler. 

İki kanallı amplifikatörler, tam aralıklı hoparlör sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu tip amplifikatörleri kullanırken yüksek geçiren filtrelere sahip olmaları gerekir.

Çok kanallı amplifikatörler ise, tam aralıklı hoparlörler ve subwoofer için kullanılmaktadır. Bir amplifikatör satın alırken, ünitenin sahip olmasını istediğiniz güç seviyesini göz önünde bulundurmalısınız.

Kaynak:https://www.digicomshop.com/oto-amplifikator-ne-ise-yarar

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.