Araç Radyosu Çalışmamasının 5 Nedeni

03-08-2022 17:08
Araç Radyosu Çalışmamasının 5 Nedeni

Araç radyosu, aküden aldığı enerjiyi ses sistemi bileşenlerinin çalıştırılmasında görev alır. Şehir içinde trafiğin karmaşasından kurtulup ve özellikle uzun yolculuklarda keyifle yolculuk yapmanızı sağlayan radyolar kimi zaman çalışmayabilir. Aracınızla yolculuk yaparken radyonuz çalışmadığında gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Araç radyosu çalışmamasının 5 nedenini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Sigorta Arızalı Olabilir

 

Araç radyosu çalışmıyorsa ilk olarak araç sigortasını kontrol etmelisiniz. Aracın sigortası, araç içerisindeki elektrik aksamının kontrol edilmesini ve güvenli olmasını sağlar. Sigorta kutularının içerisinde yer alan dirençler, far, korna, alarm, radyo ve diğer aksamların güvenli olarak çalışmasını sağlarlar. Dirençler üzerinden fazla akım geçtiğinde sigorta atabilir.

 

Araç radyosu çalışmıyorsa sigorta arızalı olabilir. Radyonun tükettiği enerji fazlaysa sigorta atacaktır. Bu yüzden elektrik tesisatını ve bağlantı noktalarını kontrol etmelisiniz. Sigortanın atması güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Sigortayı değiştirdiğinizde radyo yine de çalışmıyorsa oto elektrikçiye aracınızı kontrol ettirebilirsiniz. Araçlarda sigorta paneli torpidonun altında yer alır ve bozulan dirençleri yenileriyle değiştirebilirsiniz.

 

Bağlantı Kablolarında Sorun Olabilir

 

Aküden aldığı enerji ile çalışan radyolar ses sistemi bileşenlerine enerji sağlar. Aracınızdaki radyo çalışmıyorsa kabloları ve bağlantı noktalarını kontrol etmelisiniz. Bağlantı kablolarında sorun olabilir. Oto radyoların kabloları, kontağa, aküye ve hoparlör gibi ses sistemine bağlanır.

Yeni aldığınız bir radyoyu bağlarken hatalı bağlantı olabilir ya da eskiyen kablolar akımın doğru iletilmesini engeller. Böyle bir sorunun olup olmadığını anlamak için akımı kontrol edebilirsiniz.

Hoparlörlerde Sorun Olabilir

Kablolama sorunları ya da eskiyen parçalardan dolayı hoparlörlerde sorun olabilir. Her bir hoparlörün doğru monte edilmesi ve akımın ses bileşenlerini desteklemesi gerekir. Oto radyosu, amplifikatörhoparlör, ekolayzer ve diğer bileşenleri destekler. Eskiyen ya da hasar alan parçalar hoparlörlerden ses gelmesini engeller.

Kablolamayı kontrol ettikten sonra hoparlörlerin çalıştığından emin olmalısınız. Elektrik akımı yetersiz ya da fazlaysa hoparlörlerde sorun yaşanabilir. Hoparlörünüz normal olarak görünüyor fakat ses alamıyorsanız hoparlörleri kontrol etmelisiniz.

 

Anten veya Tuner Da Sorun Olabilir

Radyolar, antenden aldıkları ses dalgalarını dinlenebilir seviyeye dönüştürürler. Radyolarda bulunan alıcılar, frekansları yakalayarak hoparlörlere iletir. Bu sayede yolculuk yaparken yerel ve ulusal radyo kanallarını dinleyebilirsiniz. Oto radyonuz çalışmıyorsa anten ya da Tuner’da sorun olabilir.

 

Araçların üzerinde bulunan antenler, araç hareket ederken radyonun daha iyi çekmesini sağlar. CD, USB aygıtları çalışıyor, telefonunuzu bluetooth ya da aux ile bağlayabiliyorsanız fakat radyo çalışmıyorsa antende bir sorun olabilir. Anten hasar almış ya da kablolarında sorun meydana gelmiş olabilir. Böyle bir sorunla karşılaştıysanız anteninizi kontrol edebilirsiniz.

 

Antenin çektiği frekansları düzenleyen ve sabit bir seviyede kalmasını sağlayan Tuner’da bir sorunda meydana gelmiş olabilir. Kanallar arasında geçiş yaparken kötü bir ses alıyorsanız ya da cihazınızı tek bir kanalda sabit tutamıyorsanız Tuner değişikliği yapabilirsiniz.

Araç Radyosu Hırsızlığı Önleme Özelliği Olabilir

Araç ekipmanlarının çalınmasına karşı alınan önlemlerden birisi de teyplerin kilitleme özelliğinin kullanılmasıdır. Yeni araçlarda ve araç radyolarında çalınma riskini ortadan kaldırmak için radyolara bu özellik yüklenir. Yazılım yüklü olan oto radyolarda bu özellik çalışıyorsa radyonuz çalışmayabilir. Araç radyonuzun kullanma kılavuzunu inceleyerek ya da oto ses sistemi hizmeti veren firmalara teybinizi kontrol ettirebilirsiniz.

 

Otomobillerde kullanılan radyolar çeşitli nedenlerden dolayı çalışmayabilir. Oto radyonuzun çalışmadığını fark ettiğinizde gerekli kontrolleri yapabilir ve sorunun nerede olduğunu belirleyebilirsiniz.

 

Kaynak:https://www.digicomshop.com/arac-radyosu-calismamasinin-5-nedeni

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.